Без шампоан и паста за зъби Д-р Добринов e шеф на

...
Без шампоан и паста за зъби Д-р Добринов e шеф на
Коментари Харесай

Моля, не се разболявайте в България!

Без шампоан и паста за зъби

 

Д-р Добринов e началник на отделението, където се лекуват хора с наркотични и алкохолни зависимости и прекомерно постоянно те нямат средства, изоставени са от околните си или пък са настанени за наложително лекуване с решение на съда - т.е., идват с облеклата на гърба си.

“В бюджета на психиатриите обаче такива разноски не са планувани, нито пък го прави съдът, когато постановява такива решения, по тази причина постоянно се постанова и лекарите, и медицинските сестри да носим от домовете си ”, споделя той пред " Дойче веле ".

 

На някои им смъкват белезниците на входа и ги оставят на грижите на един доктор и стара здравна сестра, а в случай че стартират да буйстват - да му мислят същите. До август предходната година ДПБ-Раднево, най-голямата в България - с 420 кревати, не е имала защита. Но откакто престъпно проявен пациент (с осъществено убийство), интоксикиран с амфетамин и метамфетамин, стартира да буйства и да троши в отделението, медици отпред с доктор Добринов подават оставки - и болничното заведение към този момент има охранители.

 

Моля, не се разболявайте в България

 

Къде в България се лекуват хората, които имат неприятния шанс да развият психологично заболяване? Съществуват 12 центъра за психологично здраве, 12 държавни психиатрични лечебни заведения, 17 отделения към МБАЛ и шест психиатрични академични клиники. Това са общо над 3900 кревати, разпределени извънредно неравномерно - в Северозападния регион 8 кревати се падат на 10 000 души, в Югозападния – 1,7 кревати на 10 000. В някои от тях изискванията са окаяни и най-добре да бъдат закрити. Преди седем години, когато санирането вървеше с цялостна пара при ръководството на ГЕРБ, директорката на болничното заведение в Курило доктор Цветеслава Гълъбова търсеше средства за топлоизолация, защото дограмата беше от 1949 година.

 

Капиталовите разноски на държавните психиатрични лечебни заведения за 2023 година са били 269 355 лв., оповестиха от Министерството на здравеопазването в отговор на въпроси на Дойче Веле. Толкова коства дребен апартамент в София. За 2022 година финансовите им разноски са били 1 081 369 лв.. В същата година, в която управляваха две държавни управления - постоянно и служебно - за бонуси на държавни чиновници от администрацията на Министерски съвет бяха раздадени над 3 милиона лв.. За първите три месеца на 2024-та в държавните психиатрии за задачата са изхарчени едвам 26 880 лв.. В бюджета на ДПБ-Раднево пък в графата “Капиталови разноски ” написа „ нула “.

 

А в Шесто мъжко с дарения и персонален труд са създали фитнес и скромна библиотека без нито един бюджетен лев. От двете спортни зали и спортна площадка, съществували преди години, няма и помен. Цялата рехабилитационна база на ДПБ-Раднево, включваща трудова терапия и други действия, е разпродадена и унищожена в последните 20-30 години.

 

Липсващата страна

 

Към неприятната база се прибавя общият за цялото опазване на здравето проблем - дефицит на личен състав, изключително на медицински сестри и санитари. Средната възраст на сестрите е 56,5 години, щатните бройки са 494, само че от тях са заети 454,5 - дадоха отговор на запитването на Дъждовни води от здравното министерство. България е на дъното на класацията на Европейски Съюз и по брой психиатри. По данни на Икономическия и обществен съвет лекарите са към 500, от които двайсетина са детски психиатри. Към този недостиг се прибавя и различен, още по-голям - неналичието на психотерапевти, обществени служащи, (клинични) психолози, санитари и различен личен състав.

 

Причината за превъзходството на лекарите е, че в България лекуването на психологични болести стартира, само че и свършва, с слагането на диагноза и медикаментозно лекуване. Тази констатация участва във всички отчети, изследвания и конгреси и си остава там. Държавната политика към психологично болните и хората със зависимости е като на българското общество - игнорираща, заради което липсва продължаващо лекуване, рехабилитация и ресоциализация.

Затвореният кръг

 

“Когато са при нас, си пият хапчетата, усъвършенстват се, излязат ли - вършат рецесия, и отново се връщат, затворен кръг е. А от януари в Шесто мъжко поделение бяха съкратени 10 кревати, останаха 50 и на моменти обстановката е много напрегната при повишен банкет ”, споделя доктор Иван Добринов.

 

В същото време лечебните стратегии, профилирани за дами със зависимости, са доста малцина, постоянно краткотрайни и без нужния обсег от грижи, отбелязва той и дава образец - в ДПБ-Раднево за подвластни дами е самостоятелен единствено един профил с 12 кревати в друго поделение, където се лекуват и пациентки с хронична шизофрения и умствена назадничавост. Стигмата към дамите е доста по-голяма, а страната ни демонстративно подценява техните потребности, разяснява доктор Добринов.

 

Какъв е шансът за хората с нарушено психологично здраве, когато излязат от психиатричните отделения? Да влязат отново - този път за дълго и да станат 274-ият живеещ в психиатриите пациент за повече от 12 месеца - тази численост се мени, само че се движи към 300. Или да заживеят на улицата, тъй като околните са им обърнали тил и имотната мафия им е отмъкнала жилището. Да са от късметлиите - с грижовно семейство и със средства, които да им разрешат да заплащат за постоянни визити в частни кабинети. За множеството обаче тези услуги нито са налични, нито пък налични. Проследяване и амбулаторно обслужване на психологично болните хора липсва.

 

Политическа безнаказаност

 

Чл. 151 от Закона за здравето регламентира, че трудовата терапия на лицата с психологични разстройства е част от психо-социалните рехабилитационни стратегии, неприемливо е да има употреба, а методът, по който ще се заплаща и ще се уреждат изискванията на труд се дефинира с разпоредба на министъра на опазването на здравето. Каква е действителността? Законът за здравето е в действие от 19 години, само че разпоредба няма - т.е., всяка трудова терапия е употреба, защото не се заплаща. Няма и рехабилитационни стратегии заради липса на финансиране. Психиатри обясниха, че те включват и други действия с изключение на трудовата терапия, които не са регламентирани - самостоятелна и групова психотерапия, спорт, арттерапия и други

 

49-ият парламент не съумя да гласоподава законодателните промени за отбрана правата на психологично болните. В мнение от 20 април т.г. Българската психиатрична асоциация (БПА) предизвести за опасности, защото “не са съобразени с мнението на психиатрите, работещи всекидневно с психологично заболели ”. Няма по какъв начин да се осъществят предложенията при нужда от имобилизация и изолираност на пациент в екипа да се включат правист и представител на филантропична и правозащитна организация. Персоналът в психиатричните заведения не доближава, произшествия пораждат непрестанно, а средства за възнаграждение на такива специалисти няма от кое място да се вземат.

 

От професионалното съдружие настояха измененията да бъдат разисквани взаимно с представители на Министерство на вътрешните работи, съд, прокуратура, обществени служби, НПО-сектора и “да бъдат съобразени с опциите на хронично недофинансираната здравна система ”.

 

Сходно мнение изрази и някогашният към този момент министър на опазването на здравето проф. Христо Хинков, също психиатър: “Предложенията за законови промени са чудесни, само че в действителността някои от тях са невъзможни ”.

 

В гилдията не одобряват и концепцията за електронен указател, в който в действително време да се записват всички дейности по имобилизация и изолираност, за какво са били приложени и времето, в което пациентът е бил обездвижен и изолиран. Пробивите на осведомителни системи в България са чести, а и без тях данни елементарно “изтичат ” - и, поради стигмата за психологично болните, хората ще бъдат уязвени.

 

Парламентът усили с 1.1 милиарда лв. бюджета на Здравната каса за 2024 година, само че не увеличи разноските за психиатрична помощ, които се покриват от Министерството на здравеопазването - а за смяна на остарялата скица на финансиране въобще не стана и дума.

Затова пък депутатите дадоха обещание 30 милиона лв. повече за 2025 година за тази цел. Обещанията не им костват нищо.

 

Извън системата

 

Съвсем неотдавна доктор Цветеслава Гълъбова в ядосан пост във Facebook предложи Министерство на здравеопазването да закрие държавните психиатрични лечебни заведения. “Явно психологично болните са в тежест на обществото, за какво да ги лекуваме въобще тези някогашни хора… по кое време ще се ревизира по какъв начин са предпазени правата им в системата на опазване на здравето, по кое време ще се ревизира и ще бъде задължена страната да си извършва отговорностите по обезпечаване на ЧОВЕШКИ условия за лекуването им и ПРАВАТА на работещите в тези “лечебни заведения ” – да се усили и броя на личния състав, и заплащането в пъти ”, написа тя.

 

Психиатърката описа за случаи на отказано лекуване на психологично заболели, един от тях от университетска болница в София. Там предписали “консервативно лекуване ” на психологично болен със счупена тазобедрена става - “поради обществен статус и съществуване на главно заболяване шизофрения ”. Социалният му статус е, че е ром.

 

А в Шесто мъжко ще чакат идващите дарения от пасти за зъби, шампоани и самобръсначки за своите хора.

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

 

Емилия Милчева,

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР